Ons lichaam wordt voorzien van aminozuren door de eiwitten uit onze voeding. Aminozuren zijn namelijk de bouwstenen van deze eiwitten. Een aminozuur is opgebouwd uit koolstof, stikstof, zuurstof en in sommige gevallen zwavelmoleculen. Aminozuren spelen een belangrijke rol voor het functioneren van onze organen. Tevens dragen ze bij, bij het opbouwen en behouden van onze spiermassa.
Verschillende soorten aminozuren
Er bestaan 22 verschillende aminozuren die als een keten aan elkaar zitten. 13 Daarvan kunnen door het lichaam zelf worden gemaakt (niet-essentiële aminozuren). De overige 9 moeten via onze voeding binnen krijgen (essentiële aminozuren).

Als we gevarieerd eten krijgt het lichaam voldoende van deze aminozuren binnen. Voor een aantal groepen zijn supplementen aan te raden. Zo kan het voor vegetariërs lastiger zijn om alle aminozuren uit de voeding te halen.
Waar zitten aminozuren in?
Als je alle essentiële aminozuren binnen wilt krijgen dan is het is belangrijk om gevarieerd te eten. Dit komt namelijk omdat in verschillende eiwitbronnen ook verschillende aminozuren zitten. Dierlijke bronnen bevatten vaak wat meer aminozuren dan plantaardige bronnen.
Dierlijke bronnen van aminozuren
- Eieren
- Vis: kabeljauw tonijn of zalm
- Vlees: kipfilet, rundvlees of varkensvlees
- Zuivel: kwark, kaas, melk of yoghurt
Plantaardige bronnen van aminozuren
- Avocado
- Bonen
- Granen
- Linzen en (kikker)erwten
- Noten en zaden
- Paddenstoelen
- Rijst
Aminozuren als supplement
Als je bepaalde producten niet eet of niet mag eten kan het verstandig zijn om supplementen te nemen om toch aan je hoeveelheid aminozuren te komen. Ook mensen die fanatiek sporten nemen vaak nog wat extra aminozuren, voor of na het sporten.
Het aminozuur supplement dat ikzelf graag gebruik is de Amino Liquid van XXL Nutrition. De smaak is echt wel even wennen (vond ik) maar als je er aan gewend bent is het wel goed te doen. Wat ikzelf graag doe is het met water of jus d’orange innemen, de smaak is dan minder intens. Amino Liquid bevat alle essentiële aminozuren.